Olohuoneen valaisimet tyylillä haltuun

valoletku

Valaistus on yksi olennaisista elementeistä. Siksi se voi vaikuttaa siihen, miltä kaikki muu näyttää sisustuksen osalta. Onkin tärkeää suunnitella valaistussuunnittelu ajoissa ja pohtia valmiiksi mitä kaikkia valonlähteitä tarvitset. Ne voivat olla vaikkapa sohvan yläpuolella olevat seinävalaisimet lukemista varten. Se voi olla myös koko huoneen valaiseva kattokruunu.

Valaistusta kehotetaan ajattelemaan talojen jalokivinä. Siksi ammattilais-sisustussuunnittelijat kehottavatkin ihmisiä käyttämään tarpeeksi rahaa valoihin mutta olemaan samalla rohkea valaisussa. Jokainen huone voi nimittäin hyötyä erilaisesta valaistuksesta. Kattovalaisimilla ja seinävalaisimilla saa osan valaistuksesta hoidettua ja loput puolestaan pöytävalaisimilla ja nk. työvalaisimilla. Hyvän käsityksen erilaisista valaisimista löydät esimerkiksi osoitteesta www.nettilamppu.fi

Kylpyhuoneen valaistuksessa on luonnollisesti enemmän vaatimuksia mm. sen vuoksi, koska siellä käytetään vettä. Muuten valaistussuunnittelussa on melko vapaat kädet. Kodissa valaistus voi olla yksinkertaista tai sitten hienostunutta, tai mitä vain siltä väliltä. Ennen kaikkea kyse on oikean tunnelman luomisesta sekä oikean tunnelman toteuttamisesta parhaalla, mutta sinulle sopivimmalla tyylillä.

Jos olet valmis viemään valaistuksen seuraavalle tasolle, tutustu tämän artikkelin olohuoneen valaistusideoihin. Ne tekevät olohuoneestasi varmasti valoisamman ja kauniimman. Nämä ideat ovat kuitenkin enemmänkin vain suuntaviivoja, joiden avulla pystyt ajattelemaan valaistussuunnittelua aivan uudella tavalla. Ehkä et välttämättä aiemmin pohtinut valaistusta osana sisustusta lainkaan? Ei se mitään, tämän jälkeen varmasti ajattelet sen olevan aivan yhtä tärkeä sisustuksen osa kuin mikä tahansa muukin.

Sekoita valonlähteitä ja löydä tasapaino

Onnistuneessa valaistussuunnittelussa yhdistyvät useat valonlähteet. Voit tehdä kerroksia valoista, kun käytät useita eri tyyppisiä valaisimia. Niitä voidaan käyttää yhdessä tai erikseen, tilan joustavuuden vuoksi.  Kahden yhteensopivan ja ruokapöydän ylle ripustettujen riippuvalaisimen avulla saat tilan tuntumaan tasapainoiselta ja symmetriseltä.

Kauniit lampetit tai muut seinävalaisimet luovat mielenkiintoa tyhjään seinään. Ne valaisevat usein tyylikkäästi myös sohvaa tai taideteoksia. Pienissä tiloissa ne vapauttavat tilaa, koska tällöin ei tarvitse käyttää lattialamppuja. Pari värikästä valaisinta vetää katseita puoleensa. Jos pidät minimalistisesta ilmeestä, riittää yksikin valaisin. 

 

On tärkeää luoda keskipiste

Näyttävällä kattokruunulla tai riippuvalaisimella voi helposti täydentää olohuoneen. Sen avulla voidaan myös luoda keskipiste huoneeseen, muun hyödyn ohella.

Himmenninkytkimellä saa helposti vaihdettua tunnelmaa huoneeseen halutulla tavalla. Jos tuntuu siltä, että tilasta puuttuu jotain, kokeile lisätä huoneeseen värikäs lamppu jolla saa luotua eklektistä tunnelmaa. Voit myös valita lampun, joka on reilusti taiteellinen ja joka ei välttämättä näytä tavalliselta lampulta lainkaan. Tilaan voi asentaa myös ylisuuren riippuvalaisimen, joka huolehtii että valoa riittää aina tarpeeksi. Riippuvalaisin voi myös roikkua kohtuullisen alhaalla, jos se on ruokapöydän yläpuolella.

Suurissa huoneissa tai luonnonvaloa vailla olevissa huoneissa voi käydä niin, että yksi kunnon kattovalaisinkaan ei riitä. Siksi kannattaakin hankkia useita upotettuja kattovalaisimia riippuvalaisimen ohelle, jotta tilaan saadaan tarpeeksi valoa.

Sekalaisia vinkkejä eri tilanteisiin

Takka on monessa kodissa luksusta. Sitä kannattaa korostaa sopivasti sijoitetuilla lampuilla. Kattovalaisinta ei voi asentaa joka tilaan, jolloin kannattaa pohtia voisiko tilan yli kaartuva lattiavalaisin ajaa saman asian. Sitä ei tarvitse myöskään erikseen asennuttaa koska se kytketään pistorasiaan. Lattiavalaisimella voidaan myös valaista lukunurkkaus, jossa on nojatuoli. Tyhjät nurkat kannattaa hyödyntää tällaiseen. 

Vintagelamput ja modernit lamput keskustelevat usein hienosti keskenään ja tila herää henkiin niiden avulla. Sekoittele huoletta!

Värillisillä LED-valoilla voi hienosti saada aikaan erilaisia tunnelmia, esimerkiksi peilin taakse asennettuna, jolloin se tuottaa kivaa hehkua seinille. Jos valitset värillisiä LED-valoja, niillä saa hienoja sävyjä seinille. Voit myös valita valkoisen LED-valon, jos ajattelet, että värivalot tekevät tilasta halvan näköisen.