Loma ja aamiaismajoitus – mitä tulee ottaa huomioon

Bed & Breakfast -majoituksen eli aamiaismajoituksen valinnassa on tärkeää se, että voit saada kohtuullisella hinnalla mukavat mukavuudet. Viime vuosina B & B -paikat ovat kehittyneet runsaasti, sillä kilpailu on kovaa ja uusia tuulia puhaltaa majoitusrintamalla. AirBnB valtaa alaa, mutta tuo myös uudet mahdollisuudet aamiaismajoitukselle. 

Jotkut palvelevat pienellä budjetilla matkustavia, joille kelpaa halvat huoneet. Luksusta etsivillekin on omat palvelunsa saatavilla. Tässä artikkelissa on luettavissa useita vinkkejä, joiden avulla oikea loma majoitus löytyy varmasti.   

Lemmikit, lämmitys ja jaettu kylpyhuone

Bed and Breakfast tarkoittaa sänkyä ja aamiaista, mutta ota huomioon että monessakaan tällaisessa paikassa ei ole aamiaista, joka kuuluisi hintaan. Joskus aamiainen on niissä mahdollinen vain silloin, jos maksaa siitä erikseen. Kannattaakin siis kysyä etukäteen,  sisältyykö aamiainen majoitukseen.

Nykyään ihmiset matkustavat lemmikkieläinten kanssa. Jos olet yksi heistä, kannattaa ehdottomasti varmistaa että lemmikkejä voidaan viedä majoituspaikkaa. Ne voivat kuitenkin kustantaa lisämaksuja, jolloin tämä kannattaa ottaa budjetissa huomioon. 

Onhan totta, että lemmikeistä jää karvoja ja muuta, jotka voivat aiheuttaa allergikoille oireita. Siksi siivouskulutkin ovat korkeammat, hyvästä syystä. Myös siinä tapauksessa, jos olet itse allergikko, kannattaa kysyä etukäteen, onko huoneistossa ollut aiemmin esimerkiksi koiria tai kissoja. 

Joskus aamiaismajoitukset on järjestetty vanhoissa rakennuksissa, joten kannattaa etukäteen kysyä, minkälainen lämmitys niissä on ja vetääkö ikkunoista pahasti sisään. Samoin kesällä ilmastointi on luksusta, joten sen sisältyminen hintaan kannattaa niin ikään tarkistaa.  

Hostelleissa ja aamiaismajoituksissa on joskus joillekin ihmisille ikävämpi puoli, joka on jaettu kylpyhuone, jota käyttävät muutkin vieraat. Usein epäilyttää, kuinka hyvin muut vieraat käyttävät kylpyhuonetta vai jättävätkö he sen epäsiistiin kuntoon. 

Jos aamiaismajoituksessa on jaettu kylpyhuone, mieti onko se kynnyskysymys vai pitäisikö sinun miettiä vielä uudestaan majoituspaikkaa. Yksityinen kylpyhuone on aina intiimimpi ja miellyttävämpi, mutta joskus hinta ratkaisee. Eihän kylpyhuoneeseen toisaalta asumaan mennä!

Lapsiystävälliset vai pariskuntaystävälliset majoitukset

Eräät bnb-paikat voivat sisältää rajoituksia lasten suhteen. Jotkin paikat eivät välttämättä majoita alle 12-vuotiaita lapsia, sillä nämä paikat voivat olla erikoistuneita pariskuntien romanttisiin lomiin. Lasten äänet eivät sellaiseen paikkaan ole soveltuvia. Toisaalta taas, jos olet lähdössä romanttiselle matkalle, kannattaa pysyä pois sellaisesta paikasta, joissa pikkulapset voivat viedä romantiikan kauas tunnelmasta. 

Mukavuus ja joustavuus majoituksessa

Vaikka BNB-paikat voivat olla hotelleja hieman vaatimattomampia varustukseltaan, voi niissä kuitenkin olla mukavuuksia, joita nykyihminen kaipaa. Langaton internet on hyvä ominaisuus, varsinkin ulkomailla, sillä tällöin ei tarvitse käyttää omaa mobiilidataa – jossa ulkomailla on todennäköisesti rajoituksia. 

Televisioiden käyttäminen on sekin mukava ominaisuus ja joissakin majoituspaikoissa niihin voi olla kytkettynä Chromecast-laite, jonka avulla voit striimata puhelimesta esimerkiksi suoratoistopalvelujen tarjontaa. 

Sisäänkirjautumiseen tarkoitetut ajat olisi hyvä olla joustavia. Ja monesti ne ovatkin, koska majoituspaikan omistajat voivat asua lähellä majoituspaikkaa. Silloin he voivat olla myöhemminkin paikan päällä ottamassa vastaan. 

Joissakin paikoissa avaimen noutaminen onnistuu esimerkiksi salasanan avulla lokerosta, jolloin majoituksen maksu on yleensä pitänyt hoitaa jo etukäteen. Kirjautumisajan joustavuus on kuitenkin tärkeää, jotta lomasta tulee mahdollisimman rento, eikä tarvitse olla jäniksen selässä matkustamassa, jotta ehtii tiukan kirjautumisajan sisällä paikan päälle. 

Esteetön kulku 

Esteettömyys on sekin tärkeää. Jos sinulla tai muilla majoittuvilla on esimerkiksi liikuntavammaisuutta, tulisi esteettömyys varmistaa etukäteen. Usein vanhoissa majoitustiloissa ei ole liuskoja esimerkiksi pyörätuolia varten ja ovien kohdalla voi olla korkeitakin kynnyksiä.  

Kysyä kannattaa aina, eikä katua.