Puutarhapenkki – kasaus ja huolto

Jokainen puutarha tarvitsee tarpeeksi istumapaikkoja. Sinunkin puutarhastasi saattaa löytyä kohta, johon voisi simppelin istuimen rakentaa tai hankkia. Yksinkertainen kotitekoinen puutarha penkki on sopiva ratkaisu, jos et epäröi laittaa “käsiäsi saveen”, kuten sanotaan.

Puutarhapenkkejä on saatavilla myös rakennuspaketteina, joiden ohjeita noudattamalla niiden kokoaminen on hieman helpompaa, ainakin toivottavasti. Mutta ennen kuin aloitat edes purkamaan pakkausta, kannattaa päättää sijoituspaikka etukäteen. Tämä siksi, että ei ole järkevää siirtää pakkauksen sisältöä eri paikkoihin, jos mieli muuttuukin.

Penkit kestävät jopa 20 vuotta

Puutarhapenkit ovat täydellisiä lahjoja jollekin toiselle tai vaikkapa itsellesi. Puutarhapenkki on pitkäikäinen lahja, joka kestää 15 – 20 vuotta. Tai ainakin tulisi kestää. Penkki tulee olla hyvin suojattu ja on järkevää valita penkki, jonka materiaalit varmistavat sen. Tiikki on kestävää puuta, joka soveltuu Suomen ilmatiloihin niin ikään. 

Kun olet valinnut penkin paikan ja hankkinut tai kerännyt tarvittavat työkalut, leikkaa laatikko varovasti auki, ettet vain viillä penkkiin turhia viiltoja mattoveitsellä tai puukolla, millä satutkaan avaamaan laatikon. Penkeissä tai niiden osissa voi joskus näkyä pölyä tai vähän homettakin. Tämä ei ole hälyttävää, sillä molemmat voidaan pyyhkiä pois. Usein penkkien osat matkaavat toiselta puolen maapalloa, joten niissä on voinut olla kosteutta. 

Tappiliitokset ja niiden edut

Penkeissä on usein tappiliitoksia, jotka ovat hyvin tiukkoja ja niihin tarvitaan vasaran käyttöä. Puutarhapenkeissä käytettävät tapit ovat yleisiä myös huonekaluissa. Tappiliitoksissa olevat tapit ovat pieniä puukappaleita. Ne tuleekin olla tarkoituksella tiukkoja, jotta ne pysyvät varmasti kiinni. Jos ne eivät ole täysin toistensa kohdalla, ei tämä ole huolehtimisen paikka, sillä ne menevät kyllä kiinni ja pysyvät hyvin tiukasti. 

Huonona puolena tässä on se, tappiliitoksilla varustettuja penkkejä on vaikea purkaa, toisin kuin kuusiokoloruuveilla kiinnitettyjä penkkejä.  Tappiliitoksilla varustettujen penkkien kohdalla sinun on porattava tapit ulos.

Tiikki muuttaa väriään luonnollisesti

Puutarhapenkin kokoamiseen kuluu noin 15 – 20 minuuttia, kun kaikki osat ovat tallessa ja sinulla on kaikki tarvittavat työkalut niiden kokoamiseen. Kun olet saanut penkin koottua, ei sitä kannata öljytä tai käsitellä heti, ainakaan jos se on tiikistä tehty. Tiikkipenkki muuttaa väriään luonnonmukaisesti ja vanhenee kauniisti ajan myötä. 

Tiikkipuu kestää hyvin kosteuden, lämmön ja ilmankosteuden vaihtelua, joka on suomalaisille ostajille mieluisa tieto. Tiikkipuun hoito ei ole vaikeaa eikä sitä tarvitse koko aikaa olla kyttäämässä. Puhtaana pitäminen ennaltaehkäisee kuitenkin sitä, että roskat ja lika vahingoittaisivat uutta penkkiäsi.  

Penkki kiinni ankkurikannattimilla varkaita varten

Jos penkkisi on niin hieno, että voit kuvitella sen kiinnostavan myös pitkäkyntisiä, tulevat avuksi L-muotoiset ankkurikannattimet. Niiden avulla puutarhapenkki kiinnitetään kovaan pintaan. Tämä on oivallinen keino, varsinkin silloin jos penkki sijaitsee betonilla. L-muotoinen ankkurikiinnike kiinnitetään turvallisesti puutarhapenkin jalkaan neljällä ruuvilla. Penkki ja kiinnike kiinnitetään tämän jälkeen betoniseen sokkeliin tai alustaan vaikkapa raskaalla pultilla. Tällaisen kokonaisuuden irrottaminen kestää kauan, jos joku sellaista aikoo tehdä. 

On mahdollista, että penkki voi vaurioitua esimerkiksi sään vuoksi, tai sitten jos sitä yritetään varastaa.  Laadukas kovapuu on kuitenkin materiaali, joka kestää hyvin kaikenlaiset hyökkäykset. Jos taas vahinko tapahtuu penkillesi, kannattaa toimia nopeasti etteivät vauriot laajene ja sinun on mahdollista myös korjata penkki kohtuullisen helposti.   

Vaurioiden välttäminen on tottakai parempi vaihtoehto kuin korjaaminen. Siksi sen suojaaminen kannattaa. Se tarkoittaa puhdistamista, lakkaamista ja käsittelemistä säännöllisesti ikäviltä sääolosuhteilta, joita Suomessa meillä riittääkin.